Türkiye’nin ilk Kadın Paraşütçüsü: Yıldız Eruçman

Magazin yalan dolanları ile sahte şöhret sahibi olmuş; baldır bacak göstermekten başka hiçbir hüneri olmayan. Milletimizin ahlakını bozmaktan başka bir işe yaramayan nice fuzuli isimler. Yılışık sevimsiz yüzler, Atatürk düşmanı meczuplar vardır ki; ne yazık ki bu yüzleri hepimiz ezbere biliriz.

Oysa Türk milletinin yetiştirdiği çok sayıda değerli ve nitelikli insan var. Milletine öncülük yapmış idealist değerlerimiz var. Yeni yetişen nesillerin örnek alacağı tarihimizde nice önemli şahsiyetler var. Ancak ne yazık ki bu değerli insanların yaptığı hizmetler hiç bilinmez ve isimleri hiçbir zaman hatırlanmaz. Fotoğraflarını ise hiç kimse tanımaz.

Yıldız Hanım ile röportaj. Akşam gazetesi, 15 Mart 1937, sayfa 4.

Mustafa Kemal Atatürk şöyle diyor:

“Beni görmek demek behemehal yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu kafidir…”

Yukarıdaki sözü ilk okuduğumda aklıma hemen şu soru geldi. Atatürk’ün fikir ve duygularını anlayan kaç kişiyi tanıyorum? Şöyle bir düşündüm; bir avuç değerli insan aklıma geldi. Oysa Ata’mızın fikir ve duygularını anlayan çok sayıda değerli insan var.

İlk Türk Kadın Paraşütçü, Yıldız Eruçman

Atatürk’ün önemli ideallerinden biri; Türk Havacılığının gelişmesi ve Türk Kadınının yükselmesi; muasır medeniyetler düzeyine çıkmasıydı. Cumhuriyetin ilk yılları; Türk kadınının ve havacılık sevdalılarının kendini kanıtlama fırsatı bulduğu ve her alanda boy göstermeye başladığı bir dönemdi. Atamızın açtığı yolda yürüyen gerçek öncü ve mesleğinde ilkleri başaran kadınlarımızdan biri de “Türkiye’nin ilk Kadın Paraşütçüsü Yıldız Eruçman”dır.

Atatürk’ün Türk Havacılığının gelişmesi ve Türk Kadınının yükselmesi konusundaki ideallerini hayata geçirmeyi başarmış, hatta fazlasıyla da başarılı olmuş; fotoğrafta görülen çok değerli Hanımefendi; Türkiye’nin ilk Kadın Paraşütçüsü Yıldız Eruçman’dır.

Mesleğinde bir ilk ve öncü olarak adını tarihimizin altın sayfalarına yazdırmış; cesareti, çalışma azmi ve fedakarlığı ile ülkemize büyük hizmetleri olan idealist bir hanımdır.

Yıldız Eruçman ile ilgili ilave fotoğraflar, röportaj ve gazete yazıları ile bir biyografi yazımın devamında yer almaktadır…

İlk Türk kadın paraşütçü Yıldız Eruçman ve ilk Türk kadın planör pilotu Naciye Toros.
Akşam Gazetesi, 10 Eylül 1937, s.6

Yıldız Eruçman (Yıldız Kayalar)

Sabiha Gökçen tarafından yetiştirilen dört kadın pilot arasındadır (diğerleri Edibe Subaşı, Nezihe Viranyalı ve Sahavet Karapas). Türkiye’nin paraşütle atlayan ilk kadın havacısı ünvanına sahiptir.

Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi sırasında Selanik’ten İstanbul’a, oradan da İzmir’in Cumaovası ilçesine göç etmiş bir ailenin kızıdır. Cumaovası’nda yetiştikten sonra Ankara’ya giderek Ergazi’de Türk Hava Kurumu bünyesinde kurulan Türkkuşu Sivil Havacılık Okulu’nda paraşütçülük eğitimi aldı. Bu eğitimin ardından 4 Ekim 1935’te Ergazi alanında yapılan paraşüt gösterileri sırasında Rus R-5 bombardıman uçağından ilk paraşüt atlayışını gerçekleştirdi. Eskişehir İnönü Yüksek Planör Kampı ve Etimesgut Planör Kampı’na katıldı. Türk Hava Kurumu’ndan emekli oldu.

İlk Türk kadın paraşütçü, Yıldız Eruçman.
İlk Türk kadın paraşütçü, Yıldız Eruçman.
İlk Türk kadın paraşütçü, Yıldız Eruçman.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir